duminică, septembrie 16, 2007

Un nou scandal al caricaturilor profetului Mahomed

Duminică 16 septembrie 2007, 10:45

Noi tensiuni între lumea musulmană şi occidentul european, după apariţia unei noi caricaturi a profetului Mahomed. Liderul unei celule irakiene al-Qaida a anunţat că oferă 100 de mii de dolari pentru asasinarea unui caricaturist suedez care l-a înfăţişat pe profet în chip de câine.

Abu Omar al-Bagdadi a declarat chiar că va dubla recompensa dacă desenatorul va fi executat ca un animal. Islamiştii au cerut guvernului de la Stockholm să-şi ceară scuze şi au ameninţat că, în caz contrar, vor plănui atacuri împotriva celor mai imporante companii suedeze.

Caricaturistul Lars Vilks a declarat că nu ia ameninţarea în serios, dar a contactat, totuşi, poliţia. Desenul satiric a fost publicat luna trecută. Imediat în presă au apărut temeri că gestul ar putea declanşa o criză similară celei din 2006, când un cotidian danez a publicat o serie de caricaturi ale profetului Mahomed.

Protestele violente au cuprins atunci întreaga lunme musulmană. În 2004, regizorul danez Theo Van Gogh a fost asasinat de un militant islamist, după ce a realizat un film care vorbeşte despre abuzurile suportate de femei în lumea islamică.
Sursa: Realitatea TV

Vedeti mai jos de pe youtube filmul de 11 minute a lui Theo Van Gogh pentru care a fost ucis